donderdag 13 december 2012

Luciafeest


In Zweden markeert het Luciafeest nu het begin van de kerstperiode . De traditie heeft elementen van het voorchristelijke midwinterlichtfestival overgenomen. In vroegere tijden kwam de dertiende december overeen met de midwinternacht. Door kalenderwijzigingen in de loop van de eeuwen is het moment van de kortste dag op de kalender verschoven, hoewel het feest op 13 december bleef staan.
De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding met een rode sjerp en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en ouderen wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten  (bron: Wikipedia)
Lucia
Saffraanbroodjes.
Zo dat was de uitleg van het Luciafeest, duidelijker kan ik het niet uitleggen. Afgelopen dinsdagavond moesten we naar de Dagis van Finn om het Liciafeest voor de kleine kinderen te vieren. Iedereen was verkleed en de meisjes hadden lichtjes op hun hoofd. Samen met de juf hebben ze liedjes gezongen en daarna hebben we saffraanbroodjes en peparkaka gegeten. Het was een gezellige avond.

Samen zingen.

En samen eten.
peparkaka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten