zaterdag 8 november 2014

Zweedse taal

We wonen hier nu "ruim" twee en een half jaar en iedereen in de familie spreekt, leest en schrijft goed Zweeds. Iedereen die naar school gaat tenminste. Toen we hier kwamen wonen was ik de enigste die een beetje Zweeds sprak, ik kon me goed redden. Ik kreeg zelfs complimenten dat ik in zo een korte tijd Zweeds kon praten.

Over Finn hebben we ons het minst zorgen gemaakt, die red het het wel hebben we altijd gezegt. Op drie jarige leeftijd is hij naar de dagis gegaan en al spelende wijs leert hij de Zweedse taal. Hij spreekt ondertussen beter Zweeds dan Nederlands. Als hij hier met zijn speelgoed speelt gaat dit altijd op zijn Zweeds. En als hij wat aan ons vraagt is dit in het half Zweeds half Nederlands. Rens en Jesse zijn ook goed ingeburgerd, die hebben het Värmlands-dialekt goed overgenomen. Als ik deze hoor praten met hun vrienden moet ik goed luisteren om het te verstaan. Het is net of je een west-fries dialect hoor, zo kan je het wel vergelijken. Mariska gaat ook nog steeds naar school, volgt daar verschillende vakken en natuurlijk ook Zweeds. Mariska schrijft, zonder handomdraai, een brief en praat naar hartenlust Zweeds.

En ik dan, ik red mij eigen goed. Ik praat Zweeds en ik lees de krant, alleen het schrijven is wat achter gebleven, hier heb ik wat hulp bij nodig. Niet van een vertaal programma, dan worden de zinnen zo raar, maar van iemand die het wel kan. Ik ben in Zweden maar 6 weken naar school geweest en toen had ik een baan gevonden. Omdat deze hier niet voor het oprapen liggen ben ik daar begonnen en ik werk er nu nog steeds met veel plezier.

Ik heb nog een Zweedse cursus in de kelder liggen en iedere winter denk ik nu ga ik er mee beginnen, maar er is hier nog van alles te doen en soms is het ook wel eens lekker om op de bank te hangen. Nu denk ik hier weer aan, maar dit word deze winter weer niks. Als alles mee zit gaan we binnenkort beginnen met het bouwen van Mariska haar stuga/ateljé in de tuin.
1 opmerking:

  1. He Ruud,
    ff snel die stuga bouwen kan je daar lekker rustig aan je Zweeds werken.
    gr. Jeroen

    BeantwoordenVerwijderen