dinsdag 5 augustus 2014

Grootste bosbrand in de moderne geschiedenis van Zweden

Zelf heb ik al wat bosbranden mee gemaakt toen ik bij de brandweer werkte maar zo groot als hier aan de gang is echt ongelooflijk. Men spreekt over de grootste bosbrand in de moderne geschiedenis van Zweden

Er is al een gebied van 10.000 hectare bos verbrand in de buurt van Sala in de provincie Västmanland. De brand is ongeveer 15 kilometer breed. Vandaag is het de zesde dag dat het brand en de brand is nog steeds niet onder controle. Door de langdurige droogte en harde winden heeft het vuur vrij spel. Erger nog, in bijna heel Zweden regent het zo hard dat er wateroverlast is en in de buurt van Sala is nagenoeg nog geen druppeltje gevallen. Er zijn ondertussen 1000 mensen geëvacueerd, en helaas is er al 1 slachtoffer gevallen. De brandweer word geholpen 6 helikopters en er zijn 4 blusvliegtuigen, uit Italië 2 (kunnen nog niet weg van wegen het slechte weer in Italië) en Frankrijk 2 (deze landen over 10 minuten in Zweden), onderweg hier naar toe om de brandweer te helpen met het blussen.Alle dorpen, behalve Nordberg, zijn op dit moment geëvacueerd.


Zelf militairen worden ingezet.  Het zicht voor de helikopters is niet al te best.


Op de grond wordt ook hard gewerkt door ruim 200 brandweermensen die regelmatig worden afgelost. Ondertussen word er brandweerpersoneel uit heel Zweden naar Sala gestuurd.

De brand is 200 kilometer hier vandaan en zoals ik al schreef hebben ze bijna geen regen daar gehad. De laatste dagen hier heeft het flink geregend met de bijbehorende onweersbuien.


2 opmerkingen:

  1. Bizar die brand inderdaad. Ook bij ons in Zweden trouwens 4 weken geen druppel regen gehad. Als er al een bui overkwam, viel die in het meer. Is er inmiddels al schot in het blussen van de brand?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog niet alles is onder controle. De brand gaat onder de grond door, als het een beetje gaat waaien laait vet voor weer op.

    BeantwoordenVerwijderen