donderdag 17 oktober 2013

De allerlaatste voorbereidingen zijn getroffen.

De oorspronkelijke inwoners van dit land zijn de laatste degen een beetje onrustig. Een groot aantal mensen kijkt buiten naar de donker wordende hemel, of naar het weerbericht, en maakt zich niet druk. Maar de andere helft, die ook buiten of naar de tv heeft gekeken, is druk bezig om de laatste zaken op orde te stellen voor dat de echt gaat winter beginnen.

Het halfjaarlijkse bandenwissel ritueel is weer begonnen!!!!

De laatste paar dagen is het wat kouder geworden en het is gaan regen, de dag temperatuur is rond de 6 graden overdag en s´nachts is het net onder het vriespunt. De voorspellingen zijn dat het wat kouder gaat worden met nog wat regen, en dan krijg je blödsnö (natte sneeuw).

Het laatste wat hier nog moet gebeuren, voor de winter echt begint, is het wisselen van de banden van de auto´s. Dubbdäck en/of vinterdäck (spijkerbanden en/of winterbanden) mogen vanaf 1 oktober tot en met 15 april onder de wagen gemonteerd worden. Het rijden op dubbdäck en/of vinterdäck is verplicht vanaf 1 december tot en met 31 maart. Of zodra winterse omstandigheden zich voordoen.

Afgelopen dinsdag heb ik, onder Mariska haar wagen, de winterbanden laten monteren. Deze laten we wisselen, bij een bandenbedrijf, omdat deze auto wat hoger is en de moeren moeten op een bepaald moment vast gezet worden. Deze momentsleutel heb ik zelf (nog) niet. Mijn auto heb ik gisteren gewisseld met dubbdäck. De een zegt dat het verstandig is om nu al alles te wisselen en de ander zegt dat het nog iets te vroeg is. Ik, ik hou er van om op tijd klaar te zijn.

De weersverwachtingen veranderen steeds. Vanochtend was op de radio dat er in het noorden van Värmaland blödsnö gevallen was. En als het in het noord blödsnö valt hoeft het nog maar een klein beetje naar het zuiden te zakken voor dat wij aan de beurt zijn. Te vroeg of niet, wij zijn er nu echt klaar voor. Laat de winter maar beginnen!!!!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten