zondag 20 oktober 2013

Elandenjacht

Afgelopen maandag is het jacht seizoen op elanden begonnen. Er was zelfs een live verlag op de radio. Al fluisterend werd er verslag gedaan over de elandenjacht en binnen het uur was de eerste eland geschoten. Ik vond het geweldig om er naar te luisteren, op spannende momenten werd zelfs de muziek onderbroken om verslag te doen van de jacht.

Mijn collega, Anders, doet dit jaar voor het eerst zelf ook mee aan de elandenjacht. Hij heeft de afgelopen zomer zijn licentie gehaald en is nu officieel jager. De laatste paar weken was hij ook druk bezig met de voorbereidingen voor de elandenjacht. Er moest warme kleding en schoenen gekocht worden en de jagers gingen zelfs naar het jachtgebied om het een en ander te snoeien. Te snoeien zeg ik tegen hem? ja, we moeten wel een knap schootsveld hebben. De jagers zitten in zogenaamde jagersstoelen. Dit zijn plateau´s die ongeveer 2,5 meter hoog zijn zodat er een goed overzicht is op het gebied. De jagers mogen vanaf deze stoelen hun eland schieten. Omdat er meerdere stoelen in het gebied staan mogen de jagers alleen in een bepaalde richting schieten zodat ze hun collega jagers niet kunnen raken. Anders zit met 8 andere jagers op nog geen 10 kilometer van ons vandaan. Normaal worden de elanden met honden opgejaagd, alleen hier is dat niet mogelijk. Hier worden de elanden gewoon door de jagers zelf opgejaagd richting de schutters. Anders vertelde dat er ook wolven in het gebied zitten en een aantal jaar geleden hebben de wolven een hond aangevallen en gedood. De jagers hebben toen besloten om zelf de elanden op te jagen.

In het gebied waar Anders jaagt  mogen dit jaar 4 elanden geschoten worden. 2 kalven en 2 volwassen dieren. Even verderop waar wij wonen, nog geen 2 kilometer hier vandaan, mogen 6 elanden geschoten worden 3 kalven en 3 volwassen dieren.

Er is ook genoeg aandacht voor de elandenjacht in de krant; jagers konden zelfs hun foto´s opsturen. Hier zijn er een paar. De foto´s komen van de site van nwt.se


In het linker rondje is de, renende, eland te zien. In het rechter rondje zit de jager hem op te wachten. Klik op de foto om de foto te vergroten, zo kan je het iets beter zien.
Met deze foto als resultaat.
Hier wordt de eland ontdaan van zijn ingewanden voordat hij naar de jagersstuga vervoerd word
Er is ook tijd voor soep en eten.

Iedere jagersstoel heeft zijn eigen nummer en om de paar uur wordt er van stoel gewisseld om iedreen gelijke kansen te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten