zaterdag 2 maart 2013

Färnsjörepan 1/4 mile iceracing

Vandaag is de Färnsjörepan gehouden, op het meer achter ons huis. Vorig jaar is deze drag-race voor het eerst gehouden en trok een groot aantal mensen. Dit jaar is het bezoekers aantal ruim verdubbeld volgens onze buren, we denken dat er ongeveer 4000 toeschouwers waren. Hoewel de race pas om 11 uur begint zijn de deelnemers er al vroeg bij. Ze moeten zich melden op de parkeerplaats voor ons huis en dan mogen ze het meer op, hier ligt nu ongeveer 50 centimeter ijs op. De eerste deelnemers zij er al om 7 uur en ze laten graag horen hoeveel geluid hun motor maakt. Dit betekend voor ons dat we zondag maar moeten uitslapen. Het is een mooi gezicht, de meeste raceauto´s staan op een aanhanger maar er zijn ook een hoop die gewoon met hun raceauto aankomen rijden. De deelnemers moeten zo snel mogelijk 1/4 mile afleggen, 1 keer heen en 1 keer terug en dan wordt de gemiddelde snelheid gemeten. Er zijn ruim 100 deelnemers die meedoen de meeste met een auto en een paar met de motor.

even wat verschillende soorten auto´s die mee deden.


En de badkuip deed ook ook mee, ruim 120 km/u


Overal waar het gezellig is wordt een vuurtje gemaakt en er wordt lekker ge-bbq. We weten ondertussen dat de Zweedse mensen houden van warmte in de winter en dan is het heel normaal dat je een vuurtje maak, gewoon op het ijs!!!!!!
Vuur op het ijs, ze durven hier wel.
1 van de vele bbq.
Deze bbq was te koop.
Er deden ook motoren mee van hele oude tot hele moderne. Deze hier onder heeft het grootste gedeelte alleen op zijn achterband gereden, kijk maar even goed waarom.

Dit zijn pas spijkerbanden!!!
De jeugd van Filipstad was ook massaal uitgerukt naar het meer. Zoals de jeugd in Nederland op hun scooter rond rijd doen ze het hier, in de winter, op een sneeuwscooter.  Je ziet hier overigens maar zelden, in zomer of winter, een scooter rijden. Ze hebben hier alleen een oude fiets denk ik.
Ze zijn wel netjes pepaarkeerd.
Er was ook een band, deze had alleen een hele lange pauze. Maar toen ze gingen spelen klonk het wel heel goed.
Het ziet er wel gezellig uit, achter de tent zie je net ons huis(links) het gele huis is van de Katerina.
De band hebben we later wel horen spelen. We zaten toen bij de buren in de tuin van de zon te genieten. Ondertussen genoten we van gegrilde worstjes, om even lekker door te warmen kregen we een lekker koud biertje. 
We hebben het zwaar in het weekend.
Even voor Jesseke, Morgen gaan we maar gewoon weer skien!!!!!!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten